El sector del tèxtil a Catalunya va patir un cop molt dur als anys ’70 amb l’implementació de la coneguda com a fast fashion de la mà d’Inditex, cosa que va comportar la deslocalització de la producció: ciutats com Manresa, Mataró, Barcelona, Terrassa… es van veure molt afectada per aquest canvi de paradigma dins el negoci.
Fa 15 anys va començar a sorgir un moviment que tornava a defensar els valors d’enguany, valors fonamentats en la sostenibilitat i en l’ètica de contractes. Aquest moviment va començar a crear una sèrie de realitats empresarials que necessitaven suport: “Des de Barcelona activa l’any 2016 oferim serveis especialitzats en economia social i solidària que comencen, i veiem que moltíssims projectes són del sector tèxtil” explica Begoña Planas, responsable de la direcció d’Innovació socioeconòmica i gestora del programa revESStim el tèxtil una iniciativa que neix justament per recolzar aquestes realitats que ofereixen un canvi de paradigma davant dels gegants de la moda.
Maria Pérez-Hickman, presidenta i sòcia co-fundadora de l’Associació de Moda Sostenible de Barcelona: “L’altre dia vaig escoltar una frase ‘Back to the future’ i crec que és important aquest seguir endavant tornant a mirar els valors ètics que tenim, formant l’administració, formant la societat en aquesta manera de fer moda que creiem és la única que hauria d’existir, dignificant les persones treballadores i respectant el medi ambient”.
Enguany se celebraran les terceres Jornades sobre el tèxtil que pretén ser un espai de trobada per a professionals i persones consumidores, de reflexió i de sinèrgia sobre els reptes i les possibilitats de futur del sector del tèxtil, aquí podeu trobar tota la informació.
Parlem sobre el programa revESStim el tèxtil, sobre novetats, sobre prendre consciència i sobre moda ètica en aquesta interessant entrevista a tres.