Se’ns passa l’arròs

Jordi Tarragona és expert en empresa familiarEn Jordi Tarragona és conseller de famílies empresàries.

A més d’un continuador de l’empresa familiar li passa com a Carles d’Anglaterra, que se li passa l’arròs esperant el relleu. Una de les principals àrees de millora de l’empresa familiar és establir edats de jubilació dels càrrecs de direcció i de govern. Els directius i consellers de la família solen durar al càrrec més temps que els no familiars i solen sobrepassar de llarg l’edat en la qual aquests es jubilen. Això té grans avantatges com poden ser la coherència i perseverança de polítiques. Però també inconvenients com desmotivació dels continuadors, o estancament i fre als canvis per adaptar l’empresa a un mercat tan disruptiu com l’actual.

Igual que tota planificació, la del relleu ha de ser simple, per escrit, amb un calendari amb fites, amb mitjans (tot costa diners !) i responsables per cada fase, amb objectius clars i mesurables. I els corresponents plans de contingència davant de circumstàncies especialment greus, com podria ser la mort del continuador. L’existència d’un calendari treu carrega emocional al procés. Ha de fer-se revisió periòdica del compliment del pla de relleu i fer els reajustes oportuns.

“Pare treballador, fill vividor, net captaire”

La successió al negoci familiarSi el relleu és difícil, el del fundador ho és més, ja que ni la família ni l’empresa tenen experiència en el procés; i sol enrederir-se. Els fundadors veuen l’empresa com a una extensió de si mateixos i poden creure que tenen l’obligació de vigilar fins a l’últim dia el negoci que han creat. Poden creure la dita de “pare treballador, fill vividor, net captaire”. A més a més el fundador sol tindre una personalitat forta que impregna a tota l’empresa.

La planificació del relleu no garanteix el seu èxit, però n’augmenta les probabilitats. En un relleu ben planificat idealment totes dugués generacions tenen un llarg diàleg per arribar a acords sobre els temes més importants, començant per definir una visió compartida del futur, tenint en compte las visions personals.

El relleu ha de ser flexible a les canviants circumstàncies

Els motius per retardar el relleu solen ser: creure que el continuador no està preparat, por a perdre el patrimoni, no saber com fer-ho, no saber que fer si es deixa l’empresa, manca de continuador, por a perdre el estatus, trobar-se en plena forma, por a les conseqüències familiars de prendre la decisió. Situacions de crisi com la generada per covid-19 poden fer seguir la recomanació de Sant Ignasi de “en temps de turbulència no fer mudança”; per descomptat que el relleu ha de ser flexible a les canviants circumstàncies, però aquestes no han de servir per posposar-lo a “calendes gregues”.

Un bon empresari es caracteritza per la planificació, i també cal planificar el relleu si vol garantir al màxim la continuïtat de l’empresa. Té l’obligació de protegir l’empresa contra la seva pròpia incapacitat sobrevinguda. Cal recordar que sempre poden existir els imprevistos, i que preparar i executa el relleu bé porta anys. Cal evitar que es passi l’arròs.

jordi@bowfc.com

 

 

 

 

(Visited 84 times, 1 visits today)
Utilitzem galetes per optimitzar el nostre lloc web i els nostres serveis, i per analitzar el nostre trànsit. View more
Accepto