Les modes en els negocis, el retail i els locals buits

Griselda Prat és consultora de retail i fundadora de Som-Hi ConsultingGriselda Prat és especialista en vendes, retail i expansió.

En general, les coses mai són sempre iguals. En el comerç també és així.

Durant la meva llarga trajectòria en retail, he pogut observar negocis que es posen de moda, i de cop i volta, han cessat la seva activitat en un termini no superior als tres anys.

La moda té una característica ben definida. Es centra en un període de temps determinat i un grup de persones que els agrada quelcom per gust, costum o ús, o bé, pels tres motius junts. Així apareixen negocis satèl·lit que ofereixen serveis o productes per satisfer les “necessitats” d’un grup concret en un moment determinat. Evidentment, es tracta d’una iniciativa temporal i si el negoci no aprèn a actualitzar-se, acabarà per desaparèixer i, amb ell, la gallina dels ous d’or.

Possiblement hauran modificat la seva proposta de valor 

Si feu memòria, segur que recordeu negocis que ja no es troben dins del nostre teixit comercial, o potser n’hi ha molt pocs. Si ens fixem en els que encara es mantenen, veurem que possiblement hauran modificat la seva proposta de valor tot actualitzant el model de negoci.

Jo recordo les botigues de moda multimarca que a l’abrilcomençaven posaven l’aparador amb vestits de comunió i bateig; o una lleteria del carrer Torrijos, al barri de Gràcia de Barcelona. Actualment, hi ha barris on encara perduren aquests tipus de negoci, però malauradament, cada vegada en són menys.

O durant el boom immobiliari, quan es van obrir oficines de serveis financers que facilitaven liquiditat per a tot i més, o també serveis immobiliaris a peu de carrer. Molts d’aquests negocis han desaparegut. I a l’inici de la crisi del 2008, van crear-se moltes botigues d’empenyorament per donar resposta ràpida a la necessitat d’accedir capital, tan necessitat en aquell moment.

Qui sap quina tendència tindrem en uns mesos

També recordo quan es va produir un increment de locals dedicats a vendre productes eròtics i els locutorisActualment, hi ha una altres models de negoci com forns, gimnassos, botigues d’estètica d’ungles, tatuatges … I qui sap quina tendència tindrem en uns mesos.

Tots ells són negocis de moda, que van esdevenir com una oportunitat. Però havien d’haver gestionat les possibles amenaces. Analitzar els elements de l’entorn extern de l’empresa que podien resultar negatius per al seu desenvolupament i creixement, fins al punt d’afectar la seva permanència al mercat. Com he comentat al principi, mai les coses acostumen a ser per sempreAra, els negocis s’han vist afectats per la pandèmia. Com la crisi financera , aquesta causa tampoc es podía preveure.

En algunes ocasions surt bé i en altres no

Podem afirmar que les modes en els negocis, han existit, existeixen i existiran. Per tant, que els negocis tanquin no és ni bo ni dolent, és simplement natural. És més, normalment ja està previst en la estratègia de l´empresa. Les previsions financeres están realitzades amb aquest horitzó temporal, per així poder garantir l’amortització de les inversions i treure la rendibilitat esperada en un periode concret de temps. I en algunes ocasions surt bé i en altres no.

Si fem una retrospectiva, observem que han passat moltes coses el mercat en el sector del retail: des de la lleteria del carrer Torrijos, l’arribada dels centres comercials, la verticalitat de les marques, la globalització, l’entrada d’operadors amb “hard discount”, l’esmentada crisi financera, la digitalització i, ara, la pandèmia. Amb tot això, podem afegir que el consumidor canvia, els humans som animals de costums i adaptatius.

Haurem d’assumir que hi ha models de negoci que estan de moda

Adaptar-nos a les necessitats que imposa el marcat és una obligació si el que es pretén és la sostenibilitat, per tant, si ets responsable d’un negoci, hauràs d’actualitzar el model de negoci i la proposta de valor, si ets un gestor d’un centre comercial, dinamitzador d’un eix urbà, haurem d’assumir que hi ha models de negoci que estan de moda, que cridaran l’atenció d’un públic objectiu durant un temps, ajudant d’aquesta manera  a dinamitzar l’espai i afavorint el mix comercial.

Avui hi ha locals buits, i moltes persones que han perdut o perdran els seus llocs de treball i valoren com una bona opció emprendre un negoci, apliquem un bon encreuament d’opcions, perque tots sortim guanyant

Siguem valents, fem propostes útils tenint en compte el curt, mitjà i llarg termini.

Hem d’analitzar la situació per  identificar els possibles problemes, i les  alternatives. Sospesem l’impacte i l’efectivitat de cadascuna d’elles. Definim els criteris per a la presa de decisions, seleccionem totes les propostes i actuem.

Som-hi doncs?

 

(Visited 165 times, 1 visits today)
Utilitzem galetes per optimitzar el nostre lloc web i els nostres serveis, i per analitzar el nostre trànsit. View more
Accepto