Albert Torras: “Vigència de Sant Pancraç, patró del comerç: Salut i feina.”

Aquest 12 de maig ha estat Sant Pancraç. Aquest, i cada 12 de maig. Enguany s’ha commemorat amb una missa a la Basílica del Pi de Barcelona, on la tradició diu que s’hi conserva una relíquia. El lema de la festa és des que el món és món “Salut i feina”, que enguany, enmig d’una pandèmia, i quan el sector del comerç ha patit les conseqüències capricioses dels confinaments i tancaments puntuals, resulta ser més necessari i mes vigent que mai. Salut, la que necessita una societat que intenta fer passes per deixar enrera una desgràcia sanitària mundial com ha estat la Covid-19, i feina, perquè s’ha dit abastament: el que vol el comerç no són subvencions, és poder treballar.

Encara són moltes les botigues que, dalt d’una prestatgeria, rera el mostrador, o al magatzem, conserven aquesta figureta d’un Sant Pancraç, a vegades amb una moneda de 2 rals o de 25 pessetes, de les del forat, col·locada al dit. A vegades amb un ramat de julivert en un got d’aigua. O a voltes amb un crostó de pà als peus de la figura, tot desitjant que entrin els clients. Sant Pancraç ens ajuda a fidelitzar, a atraure el turisme, a tenir èxit al marketplace. Ves a saber què fa, però la superstició d’aquest sant varó de l’església és present encara arreu del territori català. I cal mantenir-lo.

Respecte a la Salut que diu que Pancraç ens aporta a casa i a la botiga, fa referència a la làpida que hi havia, diu la tradició, a la tomba del sant: “En aquest lloc es torna la salut als que hi arriben amb malalties, i molts beneficis de curacions s’atorguen a tots aquells que amb fe sincera hi acudeixen i s’hi atansen”. Salut i Feina. Quina bicoca! Ja ho firmaríem molts.

La vigència de Sant Pancraç ha estat defensada de forma irregular. A Santa Maria del Pi enguany han fet missa. Fa segles que la fan. Allí expliquen que va ser de les poques escultures que es van salvar de la crema de 1936, a inicis de la Guerra Civil. Sembla que els milicians van estar a punt de llençar-la a la foguera però a l’últim moment algú va cridar: “Aquest no, que és treballador!”, aleshores van trencar-li el dit de la mà dreta i va quedar amb el puny alçat, “Ara sí que és dels nostres!”, van dir, i gràcies a això no es va cremar. Punys enlaire!

Amb en Jaume Gaixas, vàrem voler fa uns anys animar gremis i associacions per celebrar la festivitat, convocant-los al Pi, un 12 de maig, després d’una campanya que varen crear en Jaume i altra gent, el “SantPa“, que va fer bona feina un temps, vindicant en xarxes la figura del nostre patró. A la missa, oficiada per l’amic Josep Bigordà, hi arribaren persones del Consell de Gremis, de la Direcció general de Comerç de la Generalitat, i l’ex regidor de comerç de Barcelona. Pas mal, però no li varem saber donar continuïtat. Fins i tot ens varem entrevistar amb el bisbe Taltavull, llavors auxiliar de Barcelona, avui bisbe de Mallorca.

El cas és que al patró del comerç no li falten devots. I en temps de crisi, no està de més reprendre costums dels avis. Per si de cas. És probable que aquesta pandèmia hagi fet treure la pols d’algunes d’aquestes figures oblidades a casa dels avis, i ara decori despatxos professionals, botigues de disseny, restaurants amb ànims de tornar a rebre clients nocturns, boutiques de moda, souvenirs o discoteques. Si no fa mal, potser farà un bé.

Algú pot pensar que, en temps de digitalització, és ridícul confiar el futur del retail de les ciutats en una superstició catòlica passada de moda. No us ho penseu pas. El primer en avisar-nos de les oportunitats que oferia la digitalització al comerç va ser Sant Pancraç, que aixecava el dit índex. Un senyal ben “digital”, mostrant el camí, i esperant els cinc duros que li caurien del cel. És per això que no hi ha millor exemple de digitalització del comerç, que col·locar un Sant Pancraç al prestatge i bé faríeu d’anar-ne a cercar un, si no en teniu.

Albert Torras

 

(Visited 103 times, 1 visits today)

LEAVE YOUR COMMENT

L'adreça electrònica no es publicarà.

Utilitzem galetes per optimitzar el nostre lloc web i els nostres serveis, i per analitzar el nostre trànsit. View more
Accepto