Col·laboradora de Som-hi Consulting i sòcia d'Integra Retail
Núria Beltran: “L’Apeu no és una solució, sinó una eina”

A Ràdio Comerç hem entrevistat la Núria Beltran, economista especialitzada en retail, amb una llarga trajectòria al costat del comerç, i col·laboradora de Som-hi Consulting i sòcia d’Integra Retail. Beltran recorda que “les Apeus, les Àrees de Promoció Econòmica Urbana, fa 20 anys que van començar a funcionar a països de l’esfera occidental i es va començar a gestar aquí. Llavors, en un context de bonança econòmica, era un grau més per a les associacions de comerciants, i podia ser una eina per incorporar tothom, inclosos els freeriders, grans cadenes que es beneficiaven del trànsit a la zona però no contribuïen”.

“Cal una tasca pedagògica molt potent per convèncer els comerciants que paga la pena pagar la quota que reclama l’Apeu”

La col·laboradora de Som-hi Consulting i sòcia d’Integra Retail manifesta que “l’Apeu no és una solució, sinó una eina”. La seva implantació implica “posar una taxa econòmica a totes les activitats al voltant d’un eix o una àrea”, afirma Beltran, que considera que cal una tasca pedagògica molt potent per convèncer els comerciants que paga la pena pagar la quota que reclama l’Apeu”.

La col·laboradora de Som-hi Consulting entén que “fa 15 anys hauria estat fàcil convèncer una bona base de comerciants, però ara arriba en un moment més complex. La Núria  Beltran lamenta que les Administracions Públiques hagin perdut el coneixement directe que hi havia del retail. “Aquest coneixement tan directe del comerç el vam perdre, en la crisi del 2008 amb les retallades pressupostàries, que van provocar una fuga de talent i no hi ha hagut un relleu de tècnics molt potents que hi havia i que assessoraven en temes polítics que ajudin a crear les condicions favorables per al desenvolupament del comerç”.

“Poques associacions han pogut superar el seu sostre de vidre”

L’economista afegeix que “l’important en el sector públic és entendre els mecanismes que fan funcionar el comerç i les àrees urbanes i com la digitalització intervé en tot aquest entorn”. Així mateix, Núria Beltran assenyala que “el problema és que les associacions s’han basat molt en el voluntarietat i els ha mancat empenta per passar a la professionalització. Poques associacions han pogut superar el seu sostre de vidre i esperaven les Apeus per poder anar més enllà

(Visited 114 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes per optimitzar el nostre lloc web i els nostres serveis, i per analitzar el nostre trànsit. View more
Accepto