Laura Pérez: “Quan les dones arribem a posicions directives acostumem a crear oportunitats per a altres dones”

En el Dia Internacional de la Dona Treballadora entrevistem a Laura Pérez i abordem el concepte de feminisme i la percepció que aquest té en la societat barcelonina actual: “El terme s’utilitza amb més tranquil·litat tot i que ens queda encara molta pedagogia a fer”, explica Pérez que creu que hi ha indicadors que mostren un augment en la identificació del masclisme o de situacions de violència i assetjament per part de les dones, i un augment de conscienciació dels homes cap a les mateixes pràctiques. Tot i així, Pérez adverteix: “Hi ha indicadors molt preocupants, i sobretot entre la gent jove, pel que fa a l’abús i l’assetjament sexual”.

Sobre el paper de les administracions o de les tasques a desenvolupar per tal de reduir el masclisme es redueixi, Pérez recorda tota l’acció feminista a la ciutat de Barcelona i la concreció dels drets gràcies a dones valentes que es van posicionar en la defensa dels drets de les dones. També parla de plans d’urbanització més centrades en la família (parcs, carrers amples per poder passejar amb infants…).

Comerç

Hem parlat també sobre el món del comerç: “Quan les dones arribem en posicions directives acostumem a crear oportunitats per altres dones, i això són indicadors molt positius”, Pérez afirma que s’està trencant amb sostres de vidre. Segons Pérez la dona en el món del comerç té un paper essencial i que “és una professió difícil: la càrrega horària no permet cuidar-se com s’ha de cuidar, per exemple”. Pérez declara que, tot i la complexitat de la professió, cal iniciar programes i desenvolupar eines de paritat, i de facilitació de l’accés de les dones joves en aquest sector.

Durant el mes de març s’ha fet un estudi dels factors de precarització dels sectors feminitzats on ha sortit l’àmbit comercial, l’àmbit de l’estètica i la perruqueria, el tèxtil, primera línia d’atenció i on apareixen factors de precarització que tenen a veure amb els usos horaris, l’estar de peu, el tipus de feina… “i tot això s’ha de poder abordar des d’una perspectiva de gènere i cal seguir endavant malgrat la Covid, no hem de donar passes enrere”.

Covid 19

Pel que fa a l’afectació de la pandèmia Laura Pérez destaca que cal recordar els oficis històricament atribuïts i realitzats per dones que han estat les grans heroïnes d’aquest període: cuidadores, cures, sanitàries, servei d’atenció domiciliària… a part de les tasques de criança i domèstiques: “No cal oblidar totes aquestes tasques, cal visibilitzar i cal reconèixer perquè res del que han fet no es tradueix en matèria econòmica en professions millor pagades o reconeixement social”, reivindica Pérez. Pel que fa a les relacions dins la llar, Pérez apunta que els rols de gènere desiguals i tant marcats es “reubiquen en la pandèmia”: les dones estaven més sobrecarregades i hi ha indicadors que també mostren com éren elles les que donaven suport als infants: “Crec que estem molt lluny de la co-responsabilitat dins la llar”.

Parlem amb ella també de la mesura de govern #DonesFemTech, dels objectius que té i de les fites que ja ha assolit amb el pla pilot. Segons Pérez, s’ha de blindar la protecció de les dones perquè la pobresa, en la situació en la que ens trobem, afecta molt més les dones, les feines precàries també, i “en moments de crisi, s’ha d’anar molt en compte”.

(Visited 139 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

L'adreça electrònica no es publicarà.

Utilitzem galetes per optimitzar el nostre lloc web i els nostres serveis, i per analitzar el nostre trànsit. View more
Accepto