Reclamen ajudes financeres, laborals, de lloguers i fiscals
Aliança del comerç i l’hostaleria per reivindicar el futur de les empreses

Davant la gravetat de la situació generada per la crisi sanitària i les seves dramàtiques conseqüències per al comerç i l’hostaleria, les principals patronals d’aquests sectors s’han unit en una gran aliança per tal d’exigir a les diferents administracions públiques l’adopció de mesures compensatòries pels greus perjudicis causats pels tancaments i limitacions d’activitat establerts.

Aquestes organitzacions s’han unit en una gran aliança per representar a la majoria del comerç i l’hostaleria del país: agrupen més de 730.000 establiments conjuntament i generen 4,9 milions de llocs de treball. Els sectors comercials i d’hostaleria tenen un pes en l’economia espanyola del 19,2%, sent una de les activitats més rellevants de l’estructura productiva. Constitueixen la part més important de l’economia espanyola en termes d’ocupació, (17,1% afiliats a la seguretat social, segons la CEOE).

Tancament de 148.000 establiments 

Després de gairebé un any de tancaments forçats d’establiments, de contínues i rigoroses limitacions en la seva activitat, les empreses d’ambdós sectors es troben en situació crítica, tant més greu que no hi ha perspectives a curt o mitjà termini que la situació hagi de canviar. Les dades reals indiquen una pèrdua de facturació de 82.000 milions d’euros que ja ha provocat el tancament de 148.000 establiments i la destrucció de prop de mig milió de llocs de treball. Escenari que, segons els principals serveis d’estudis, seguirà empitjorant a causa de la contracció del consum privat en gairebé un 14% a causa de les restriccions i tancaments d’activitat decretats de manera successiva per les diferents administracions públiques.

“Anem tard, perquè les empreses han consumit la tresoreria i els ICOs”

David Sánchez, president de ComertiaDavid Sánchez, president de Comertia, ha subratllar que els canvis precipitats en les normatives tenen un efecte perniciós en el retail. “Tornar a obrir reclama una logística i exigeix una planificació”, ha recordat, després de quantificar en 30.000 els punts de venda que ja han hagut de tancar i en 100.000 els llocs de treball perduts a Catalunya. Així mateix, Sánchez ha denunciat que “anem tard, perquè les empreses han consumit la tresoreria i els ICOs”.

Les associacions del comerç i de l’hostaleria reiteren el seu ferm compromís en la lluita contra la pandèmia i la seva implicació responsable en la seguretat dels clients i treballadors. En aquest sentit, recorden que els establiments han adoptat sense dilació totes les mesures higiènico-sanitàries fixades per les administracions, esforç que aquestes mateixes administracions semblen haver menyspreat a l’imposar-los limitacions contínues en la seva activitat. Més encara, les polítiques restrictives contra el comerç i l’hostaleria no tenen base científica segons ha reconegut el mateix Ministeri de Sanitat, per a qui el nivell de contagis produïts en locals d’hostaleria i comerç són enormement reduïts, concretament del 2,3% segons els últimes dades de febrer de 2021.

Ajudes i mesures 

En conseqüència i davant d’una imperiosa necessitat de supervivència, aquesta gran Aliança del Comerç i l’Hostaleria demanden de les administracions públiques l’adopció urgent de les següents ajudes i mesures, en línia amb les ja aplicades en diversos països europeus:

• Financeres

 Increment del període de carència dels crèdits ICO a 12 mesos

 Solució compensatòria per a les empreses que no han sol·licitat ICOs

 Ajudes directes compensatòries, en proporció a la davallada de vendes respecte al 2019

• Laborals

 Perllongar els ERTO fins a desembre de 2021

 Possibilitat de flexibilitzar la plantilla, sota un criteri de proporcionalitat, després del període d’ERTO, per tal d’evitar el tancament de més empreses.

• Lloguers

 Ajustar els contractes a la interpretació de la clàusula rebus sic stantibus

 Promoure un període de “protecció jurídica”, que impedeixi l’execució d’avals o desnonaments, com a conseqü.ncia de diferències d’abonament de rendes, motivats pels processos de negociació dels contractes.

• Fiscals

 Reducció temporal d’IVA, per a facilitar i potenciar el consum fins a recuperar el volum de vendes

normal.

 Reduccions / exempcions d’impostos i taxes (IBI, IAE, Escombraries, …)

L’Aliança de Comerç i Hostaleria fa extensiva la seva invitació a la resta d’organitzacions afectades per la situació actual a secundar aquesta iniciativa, l’objectiu de la qual és salvar el tancament de desenes de milers d’establiments més, impedir la destrucció de centenars de milers de llocs de treball i aturar el deteriorament de l’economia espanyola.

Entitats integrants de l’Aliança de l’Comerç i Hostaleria d’Espanyaç

Acotex https://www.acotex.org/

Amicca https://www.amicca.org/

Anceco https://www.anceco.com/

CEC https://cec-comercio.org/

Comertia http://www.comertia.net/

Eurelia https://www.eurelia.com/

FECE http://fece.org/

Hostelería de España https://www.cehe.es/

Marcas de Restauración https://marcasderestauracion.es/

(Visited 52 times, 1 visits today)

També et pot interessar

ESCRIU UN COMENTARI

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *