“Crec que en un moment en el que tens les emocions a flor de pell, el vi és l’aliment que et pot escalfar més el cor també”

Meritxell Falgueras  és periodista, sumiller i mestre. La seva perspectiva sobre el món del vi és única, femenina i dinàmica. Hereva d’una família unida a la cultura del vi des de fa 125 anys, Meritxell Falgueras coneix en profunditat el món de la vinicultura, el món de la restauració, el comerç de proximitat i el món del negoci online. Amb ella, parlem sobre l’efecte que la Covid-19 ha tingut en tots aquests àmbits.

En quin punt de la teva carrera professional et va enganxar la crisi de la Covid-19?

Em vaig enterar que els nens no anirien al dia següent a l’escola mentre estava presentant el meu quart llibre (#ConVinoConTodo, Ed Anaya Multimedia) , que havia sortit aquell mateix dia. Em va agobiar una mica la situació perquè tenia pactades totes les presentacions i tenia molts congressos. A part, e va afectar particularment per la il·lusió que ens feia celebrar els 125 anys de El Celler de Gelida, la botiga de la meva família, de la qual jo en sóc la cinquena generació, i que no va poder ser com havíem pensat.

Heu pensat què fer després d’això, o us heu reinventat durant aquest període?

La veritat és que  la meva editorial em va recomanar que fes la presentació del llibre online i em vaig animar i vaig veure que canviar-me, maquillar-me i tornar a parlar amb al gent m’animava molt. Vaig començar a fer entrevistes a instagram (@wineandthecity). Pensant pensant vaig recordar que la família Torres celebrava el 150è aniversari, i també havien anul·lat la festa, i vaig convèncer en Miquel Torres (@miqueltorresm) perquè es fes un Instagram. Li vaig fer una entrevista i vam celebrar els nostres aniversaris junts, on-line. I va anar molt bé. No va ser la presentació somniada, però va ser eficaç igualment.

Coneixes molt el món de la restauració, també: quines conseqüències creus que tindrà el confinament i la desescalada tal i com s’ha plantejat?

Tots els grans gourmets i consumidors de restaurants en tenim moltes ganes, i això és un sentiment normal perquè estava interioritzat dins la nostra vida. D’altra banda també és veritat que els hostalers, que són gent que treballa moltíssim, que no són mai a casa, han al·lucinat perquè va ser una situació que van haver de gestionar d’avui per demà. Penso que tot el que se’ls ha ofert com a desescalada i pla de negoci és inviable perquè si ja costa que surtin números normalment, amb les condicions que els hi han posat, és impossible. Pensem que tenen tots els deutes de vins no pagats, lloguers no pagats, despeses no pagades…

I el sector del vi? Vinicultors, bodegues, distribuïdors… com s’ha vist afectat?

Aquí hi ha dues perspectives: tot el que és vi de gran superfície, s’ha venut com mai. M’agradaria fer un apunt sobre el que s’està dient sobre el famós “confinamiento alcoholico”: tot i que a la gent del vi els molesti molt que es digui això, també és cert que la gent no s’ha d’aixecar tan aviat com abans, ni va a events i l’endemà s’ha de llevar aviat per anar a treballar. Estem a casa, no conduïm, estem més intel·lectuals i més hedonistes, hem perdut tota aquesta festa social, i una de les coses bones dins aquesta situació és tenir sensacions a través de la copa. Estem cuinant més i ens ve de gust acompanyar-ho amb la beguda més gastronòmica, que és el vi. Tot i la pujada en els números de les grans superfície, crec que no és tan preocupant.

En el sector horeca, però, on es troben els vins de més qualitat, més cuidats, porten dos mesos tancats i quan obrin no serà amb alegria.

A més, aquesta situació ha obligat a tothom a posar-se les piles on-line. I més pel que fa al vi, perquè pesa i prefereixes que t’ho portin a carregar-ho tu. Crec que en un moment en el que tens les emocions a flor de pell, el vi és l’aliment que et pot escalfar més el cor també.

Creus que es reduirà la compra o la cultura del vi amb aquesta situació pel que fa al coneixement de noves marques o a les recomanacions?

El Celler de Gelida, per exemple, està obert perquè al ser de begudes i alimentació, no ha tancat. Igual que no ho han estat la resta de botigues especialitzades, per tant aquest assessorament no ha deixat d’existir. A més, jo en el meu instagram personal estic entrevistant cada dia a elaboradors molt tops, per tal de poder fer arribar igualment tots els cursos i formacions que haviem pensat fer.

A nivell personal estas molt unida a Itàlia, el primer país europeu on hi va haver la primera afectació massiva per coronavirus. Quines diferències veus pel que fa a la gestió de la crisi?

El meu marit just feia escala des de Canadà a Barcelona i no va poder tornar a Itàlia, d’on és ell. I recordo que jo seguia comprant bitllets d’AVE i ell em deia que això era greu i que anava per llarg i no entenia per què no ho vèiem així aquí. T’he de dir que aquí vaig tenir dues setmanes de molta pressió de gent que em preguntava si havíem estat a Itàlia, que el meu marit és italià… i ell portava més d’un mes i mig sense trepitjar el país! Després sí que és cert que fins que no t’arriba a tu, no n’entens realment la magnitud.

Diferències que veig? Allà estaran 3 mesos sense perruqueria, amb ho presumides que són les italianes, cuidadín. Després, també és una societat molt com nosaltres, de sortir i presumida, i quan parlo amb la gent, el tema de les escoles i la restauració estan més o menys igual, i pel que fa al vi tot el que és venta on-line fantàstic, sector horeca, fatal.

Què recomanaries per després? Com s’ha d’afrontar aquesta nova normalitat?

Trobo que hi ha molta gent que li ha perdut la por al vi en aquest confinament. Trobo que no hem de perdre aquest moment que hem tingut de connexió amb nosaltres mateixos, en la que crec que el vi ha ajudat. També crec que, a curt termini, no podrem tornar al ritme que portàvem, i que aquest nou concepte d’slow life i l’assaborir el vi, ens ajudarà i espero que hagi vingut per quedar-se.

Podeu trobar a Meritxell Falgueras a instagram i twitter com a @winesandthecity i a LinkedIn i Facebook buscant Meritxell Falgueras.

Us deixem, aquí, un dels últims lives de la Meritxell a Instagram, que també ha publicat al seu canal de youtube:

(Visited 48 times, 1 visits today)

You might be interested in

Comment (1)

  1. Molt be!! Meritxell !!
    La cultura del vi seguira
    sempre endavant, ja m’ encarrego
    per la part que amb toca.

LEAVE YOUR COMMENT

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem galetes per optimitzar el nostre lloc web i els nostres serveis, i per analitzar el nostre trànsit. View more
Accepto