“Aquest pla de desconfinament, no serà rentable per a nosaltres els artistes”

 

Marc Menéndez respon al nom artístic de Dantuvi. És músic professional, intèrpret/compositor i animador que va començar a tocar la guitarra amb 14 anys i que als 19 va començar a especialitzar-se en rumba, el flamenc i el mestissatge. Els seus referents són Peret, el Pescailla, Gato Perez i Dusminguet. És un col·laborador habitual amb diferents associacions del comerç de Barcelona i avui ens acompanya a Ràdio Comerç per parlar de la seva música, del confinament i de les repercussions que la Covid-19 ha tingut en el món de la cultura en un dia molt especial, el dia del seu aniversari:

Com estàs vivint aquest confinament?

Portem set setmanes, he tingut pujades i baixades. Vaig començar fort, i aquesta última setmana vaig tenir baixons i pujades. És una situació difícil perquè estava acostumat a treballar molt i de cop i volta només faig directes a Instagram. Això implica que personalment i anímica m’afecta perquè a part de donar-me de menjar em fa sentir realitzat i m’omple; i des del punt de vista econòmic que també està influint. No veig un futur negre però no m’agrada estar així perquè em genera angoixa no poder treballar. No puc treballar perquè hi ha una força major que no ens deixa. Jo visc en parella i tinc sort perquè també tenim unsou, però també és cert que hi ha músics que viuen sol i que ara no tenen ingressos.

Entenem que també ha afectat al desenvolupament d’una carrera que va començar fa temps. Explica’ns què has fet fins ara i en quin moment et trobaves abans de la crisi de la covid-19?

Vaig començar jovenet, amb 14 o 15 anys, i feia rock i grunge i als 19 vaig començar amb la rumba catalana i el mestissatge. Vaig conèixer diferents autors i el 2007 vaig col·laborar amb La Pegatina, estava molt verd i em van dir que no era el que buscaven, però aquella experiència em va obrir els ulls i vaig decidir dedicar-me a això i fer les meves pròpies cançons.

El primer grup on va tocar en Dantuvi es deia Rumba de 9 amb el que van fer molts concerts. L’any 2010 en Dantuvi va començar un nou projecte, sempre basat en la rumba i el mestissatge, 9son,  i que va durar 7 anys. A més, a part d’això ha fet moltíssimes col·laboracions amb grups com Doctor Prats, La Pegatina, Txarango i animació infantil, amb un espectacle de cançons i danses tradicionals i rumbitzades que fa des dels inicis. També gestiona espectacles a diferents restaurants de Barcelona.

Com veus de quina manera les administracions responen a la crisi de la cultura? Has rebut algun ajut?

Com a artista, soc autònom cooperativista, i ens han dit que no sabem si en el nostre gremi als que no siguem autònoms sinó que som autònoms discontinus ens compten els dies que hem treballat per a poder-nos adherir als ajuts. La desgràcia és que venim d’un tractament de la cultura en aquesta societat molt minsa; crec que a Catalunya hi ha una manca de valoració cap a la cultura. Ara mateix no preveiem que hi hagi ajuts estatals per a la cultura. A partir d’aquí, com a ciutadà, crec que es podrien fer les coses diferents. Els artistes serem els últims pringats. El pla de desconfinament no serà rentable per nosaltres, perquè ens obliguen a no omplir aforament i no arribarem a cobrir despeses. Ni nosaltres ni qui ens contracta. Crec que convindria fer una mica de conscienciació en la societat per veure com ens podeu ajudar des de casa als artistes que fem directes, també, per exemple. Només cal veure el poc respecte que ens té el govern que es trasllada a la societat.

Fa tres setmanes es va dura terme l’apagada cultural. Què en penses tu?

Va ser el 10 i 11 d’abril, es va promoure des del sindicat de músics, però calia posar de manifest la situació. I jo m’hi vaig adherir. Es va tan desbordat amb tot que la cultura és l’última en la que hi pensen. Si no fem aquest tipus de reivindicacions no se’ns reconeix. Espero que aquí siguin més benevolents, que ens tinguin en compte, que tothom sigui conscient de la seva responsabilitat, no només amb un mateix, sinó amb els altres. Perquè això es pot acabar en tres o quatre mesos, que encara ho podríem capejar, o bé es pot allargar per la irresponsabilitat de la gent. Depèn de tots.

On et podem trobar i com et podem contactar un cop passi tot això?

El meu nom artístic és Dantuvi i a Instagram em trobeu com a @Dantuvi i a Facebook i Twitter sóc @MarcDantuvi. Trobeu a youtube i a Spotify també vídeos de 9son. I us convido a veure els directes que faig al Instagram Live, cada dissabte o diumenge.

(Visited 39 times, 1 visits today)

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

L'adreça electrònica no es publicarà.

Utilitzem galetes per optimitzar el nostre lloc web i els nostres serveis, i per analitzar el nostre trànsit. View more
Accepto